SCHIJNZELFSTANDIGE, DEEL III
NIVO 2024 - 48
Het blijft een hot topic. Er komt ook steeds meer duidelijkheid.
En dat is alleen maar goed voor de praktijk. Op www.rijksoverheid.nl (https://open.overheid.nl/documenten/db6be109-9a6e-464f-a064-8e83ad5f6caa/file) heeft de wetgever een aantal voorbeelden verstrekt hoe de wetgever tegen bepaalde situaties aankijkt. Zpp-er ja of nee?
Hieronder behandel ik een 2-tal.
Voorbeeld 1: Zorg
Een zorgverlener werkt voor een ziekenhuis. De zorgverlener bepaalt zelf het tarief en heeft aansprakelijkheidsverzekeringen.
Het ziekenhuis bepaalt het werk dat de medewerker verricht. Het gaat om zorgwerkzaamheden die veel voorkomen in ziekenhuizen. Werknemers doen het werk ook.
Het ziekenhuis heeft inspraak in de manier waarop de patiënten worden verzorgd. Ook gelden strenge algemene protocollen/instructies. Onderdeel daarvan is dat de medewerker niet zijn eigen materialen mag gebruiken. Ook zijn er aanwijzingen over hoe de medewerker zich binnen de organisatie moet presenteren en moet gedragen. De werkende heeft inspraak op zijn werktijden.
Op basis van de informatie:
Er is sprake is van ‘werken onder gezag’. Er zijn strenge protocollen en instructies. De activiteiten zijn structurele werkzaamheden voor een ziekenhuis en worden ook door werknemers verricht. Ook zijn er regels bij de ziekenhuizen waar de werkende zich aan moet houden. Er is nauwelijks sprake van werken voor eigen rekening en risico.
Zzp, ja of nee?
Nee, er is sprake van een arbeidsovereenkomst.
Voorbeeld 2: Bouw
Een bouwbedrijf heeft een zzp’er benaderd om 2 dagen in de week mee te draaien op lopende bouwprojecten.
De zzp’er krijgt de opdracht keukens te installeren in een nieuw huizenproject. Dit duurt ongeveer 2 maanden. De zzp’er doet dit alleen en is zelf verantwoordelijk dat het op tijd af is. Hij werkt met zijn eigen bus en eigen gereedschap. Het bouwbedrijf koopt de bouwmaterialen in.
De zzp’er bepaalt zelf zijn eigen werktijden. Hij laat het bouwbedrijf wel weten wanneer hij aanwezig is. De zzp’er stuurt maandelijks facturen met alleen zijn daadwerkelijk gewerkte uren.
Als de keukens niet goed worden geïnstalleerd, moet de zzp’er dit op eigen kosten herstellen. Ook als de zzp’er tijdens het werk schade veroorzaakt, moet de zzp’er de kosten van de schade vergoeden.
De zzp’er heeft een aansprakelijkheidsverzekering.
De zzp’er staat bij de Belastingdienst al enkele jaren bekend als ondernemer voor de omzetbelasting en inkomstenbelasting.
Op basis van de informatie:
Er is beperkt sprake van aansturing door het bouwbedrijf. Het betreft structureel werk, er zijn werknemers die hetzelfde werk doen.
Er is ook duidelijk sprake van werken voor eigen rekening en risico. De zzp’er is zelf verantwoordelijk voor de opdracht, de zzp’er loopt risico als hij niet werkt of het afgesproken resultaat niet haalt, hij moet op eigen kosten werk herstellen en indien van toepassing schade vergoeden. Hij werkt met eigen gereedschap. De zzp’er werkt onder eigen naam en het betreft een opdracht van korte duur.
Zzp ja of nee?
Ja, er is meer sprake van werken voor eigen rekening en risico dan aansturing en gezag. Er is geen sprake van een arbeidsovereenkomst.
Bron: ZZP ja of nee.
Conclusie
Ik heb slechts twee voorbeelden behandeld. Maar op voornoemde URL kunt u alle voorbeelden bekijken. Doe dat svp samen met uw eigen adviseur. Wellicht komt u tot nieuwe inzichten.
Succes.