X
Santip Santip Bekijk Santip artikelen
Nivo Nivo Bekijk Nivo artikelen
Vakpublicaties Vakpublicaties Bekijk vakpublicaties
Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven nieuwsbrief

Niet alleen technisch advies
maar tevens een sparringpartner
en vertrouwenspersoon

Schuldenberg voor MKB loopt op

Nivo 2023-47

Uit recent onderzoek* (Bron Telegraaf, 16 nov 2023) blijkt dat van de kleine bedrijven (tot 50 werknemers) in Nederland maar liefst 8 % kampt met schulden die zij niet of bijna niet meer kunnen terugbetalen. Opmerkelijk is hier het contrast met de grote bedrijven (meer dan 250 werknemers), waarvan minder dan 3 % in de problemen lijkt te geraken. Wat is er aan de hand?

Jaarbericht Staat van het mkb 2023

Naar aanleiding van de cijfers van het CBS tezamen met de KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW is het Nederlands Comité voor Ondernemerschap gekomen met het ‘Jaarbericht Staat van het mkb 2023’. Hierin komt naar voren dat er een licht herstel is na de coronacrisis, echter blijkt dit dus niet voor alle ondernemers.

Na de ‘heropening’ na de coronacrisis waardoor een fors deel van het aanwezige buffervermogen binnen de (mkb-) bedrijven was verdampt, werden bedrijven vrijwel meteen getroffen door stijgende prijzen (hoge inflatie), als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Denk hierbij aan de veelvuldig besproken energie-, gas- en brandstofprijzen. Verder blijven de personeelstekorten aanhouden. Dit bemoeilijkt het herstel en de productiviteit van de ondernemingen. 

Ook heeft het mkb tijdens de coronacrisis veel meer gebruik gemaakt van de steunmaatregelen en uitstel van belasting- en huurbetalingen dan de grootbedrijven. Waar de schulden in het mkb met 13% zijn gestegen in deze periode, was dit bij de grote bedrijven maar 9%. 

Op dit moment heeft de Belastingdienst nog bijna € 15 miljard open staan aan belastingschulden vanuit de coronaperiode. En dit moet terug betaald worden. 
Ruim 20.000 kleine ondernemers heeft echter niets van zich laten horen en heeft geen betalingsregeling en meer dan 40.000 ondernemers hebben reeds een achterstand op hun betalingsregeling.

Verder laten de cijfers nog geen lichtpuntje aan de horizon zien voor het mkb. 
De productiviteitsgroei is laag, dalingen in de investeringen, aanhoudende personeelstekorten en ook het afnemend vertrouwen in de politiek. 
Het lijkt erop dat het mkb buffers probeert op te bouwen, om zo verdere kostenstijgingen zelf te kunnen opvangen. 

Conclusie

Naast de opstapeling van Coronacrisis, energiecrisis, personeelstekorten en de hoge inflatie is ook het belastingplan 2024 (heel) zuur voor de mkb ondernemer. 

De vraag die opkomt, is hoeveel rek heeft de mkb ondernemer nog?
Want belangrijk is dat het mkb overeind blijft. Het mkb is de motor van onze economie en draagt het meeste bij aan de belastinginkomsten van de overheid.
Ik vraag mij af of de overheid en de politiek dit voldoende voor ogen heeft. 
Regelmatig bekruipt mij het gevoel dat hier kan gaan spelen; “als het kalf verdronken is, dempt men de put”.

Laat we hopen dat het niet zover komt.