Fiscus jaagt op Cryptobelegger (Box 3)
NIVO 2025 - 2
Het blijft een “hot-onderwerp” op elke feestje. Crypto. De één weet het nog beter dan de ander. Voor mij blijft het volstrekte Casino. De Belastingdienst raakt ook steeds meer geïnteresseerd naar het vermogen van de cryptobelegger in Box 3. Zo bleek uit een recente zaak die ik hieronder bespreek.
Rechtbank Den Haag d.d. 03 januari 2025 (ECLI:NL:RBDHA:2025:22)
De Belastingdienst verkreeg informatie dat een inwoner uit Leimuiden in het verleden de beschikking had over één of meer buitenlandse bankrekeningen. Daaruit bleek dat de man ook cryptovaluta bezat. De Belastingdienst heeft op 21 juni 2021 een informatieverzoek uitgedaan en de man in de gelegenheid gesteld om alle inkomsten en vermogen die de man in de afgelopen jaren niet (of niet volledig) had aangegeven alsnog aan te geven.
De man leverde steeds beetje bij beetje informatie aan, maar ook tegenstrijdige informatie. Dat maakte dat de Belastingdienst steeds weer met nieuwe vragen kwam. Kortom, het werd eigenlijk van kwaad tot erger.
Gaandeweg bleek dat het best om grote bedragen - meerdere miljoenen - ging die de man in box 3 had moeten aangeven.
Uiteindelijk heeft Belastingdienst zich op het standpunt gesteld dat ook de bij brief van 20 september 2024 verstrekte informatie (wederom) niet compleet was.
De Belastingdienst heeft de man vervolgens bericht dat uit hun analyse van de verstrekte informatie blijkt dat het om duizenden cryptovalutatransacties gaat, de verstrekte informatie onsamenhangend is en telkens nieuwe vragen oproept.
Het is voor de Belastingdienst daardoor nog steeds niet mogelijk om de inkomens- en vermogenspositie van de man en zijn fiscaal partner te bepalen.
De Belastingdienst heeft vervolgens een kort geding aangespannen.
De voorzieningenrechter is van oordeel dat de vorderingen van de Staat (lees: de Belastingdienst) voor het grootste deel toewijsbaar zijn.
De voorzieningenrechter is van oordeel dat de man - die ook nog eens zou lijden aan (beginnende) dementie - op dit moment bij lange na nog niet alle voor de Belastingdienst relevante informatie heeft verstrekt. Daarom is man gehouden te voldoen aan zijn wettelijke plicht tot volledige en onvoorwaardelijke informatieverstrekking over het verloop en de omvang van zijn (crypto)vermogen.
En dit op straffe van een dwangsom van € 2.500 per dag, die maximaal kan oplopen tot 1 miljoen! als de man in gebreke blijft met het verstrekken van de verzochte informatie.
Conclusie
De volledige lezing van de uitspraak is van harte aan te bevelen.
Door het hierboven vermelde “ECLI-NR” op het internet in te vullen, komt de uitspraak vanzelf omhoog.
De Belastingdienst vindt dat u als particulier uw cryptovaluta dient aan te geven in box 3. In ieder geval als u niet aan mining doet.
De Belastingdienst wordt ook steeds actiever in het opsporen/nagaan van belastingplichtige die hun cryptovermogen niet in hun aangifte inkomstenbelasting in box 3 opgeven. Dit blijkt duidelijk uit de uitspraak.
En ook de financiële gevolgen kunnen enorm zijn. Daar is de man in kwestie inmiddels wel achter.
Kortom, een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Tip! Leg u cryptovermogen goed vast.
Maak foto’s van de koers van uw crypto op 1 januari van elk jaar.
Doe dit ook meerdere keren per jaar, bijv. elk kwartaal.
Zo bent u in staat om vragen van de fiscus te kunnen beantwoorden.
Santax is gespecialiseerd in fiscale zaken. Uiteraard kunnen wij u hierbij van dienst zijn.